Εισδοχή
Οι υποψήφιοι/ες για εισδοχή στο πρόγραμμα πρέπει να κατέχουν επίσημα αναγνωρισμένο τίτλο τουλάχιστον ισοδύναμο πανεπιστημιακού πτυχίου (B.Sc.) σε σχετικό τομέα επιστήμης ή μηχανικής. Οι υποψήφιοι/ες μπορούν να υποβάλουν αίτηση σε ένα ή περισσότερα Τμήματα, μέσω της Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών εντός των προκαθορισμένων ημερομηνιών (δύο φορές κάθε έτος). Οι αιτήσεις αξιολογούνται και εγκρίνονται από το Συμβούλιο του Τμήματος στο οποίο υποβλήθηκε η αίτηση. Η επιλογή φοιτητών/τριων πέραν των βασικών κριτηρίων εισδοχής βασίζεται και στα ακόλουθα κριτήρια:
- Ποιότητα της ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας του/της υποψηφίου τόσο σε βάθος όσο και σε εύρος, και προηγούμενα επιτεύγματα στις Προπτυχιακές ή Μεταπτυχιακές του/της σπουδές
- Ενδείξεις της ικανότητας εφαρμογής υφιστάμενων τεχνολογιών καθώς και ανάπτυξης καινοτόμων τεχνολογιών στον προτεινόμενο τομέα σπουδών
Επιπλέον, για την εισδοχή στο πρόγραμμα σπουδών Πρόγραμμα Μάστερ Επιστήμης (MSc), οι υποψήφιοι/ες φοιτητές/τριες πρέπει να δύνανται να αποδείξουν την ικανότητά τους για ουσιαστική έρευνα στον προτεινόμενο τομέα σπουδών.
Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να διασφαλίσει ότι οι φοιτητές/τριες θα έχουν πρόσβαση σε επαρκή και κατάλληλη συμβουλευτική υποστήριξης καθ’όλη τη διάρκεια των σπουδών τους. Το συμβουλευτικό πρόγραμμα εκπληρώνεται από τον Ακαδημαϊκό Σύμβουλο και τον Ερευνητικό Σύμβουλο:
- Ακαδημαϊκός/ή Σύμβουλος: Με την εισδοχή στο πρόγραμμα και πριν την πρώτη μέρα εγγραφής, σε κάθε φοιτητή/τρια ορίζεται ακαδημαϊκός/ή σύμβουλος ως ο εκάστοτε εκπρόσωπος του Τμήματός του στη διατμηματική επιτροπή του προγράμματος. Ο/Η φοιτητής/τρια μπορεί να αναζητήσει σχετικές πληροφορίες, αφού ολοκληρώσει την εγγραφή του/της στο σύστημα banner. Κατά την πρώτη συνάντηση, ο/η ακαδημαϊκός/ή σύμβουλος βοηθά τον/τη φοιτητή/τρια στο σχεδιασμό και την εγγραφή στο πρώτο εξάμηνο σπουδών, βοηθά τον/τη φοιτητή/τρια στην κατάλληλη επιλογή μαθημάτων και παρακολουθεί την ακαδημαϊκή του/της πρόοδο, με τακτικές συναντήσεις στην αρχή, το τέλος ή/και κατά τη διάρκεια του εξαμήνου. Η πρώτη συνάντηση γίνεται στη «Συνάντηση Γνωριμίας Νεοεισερχόμενων Φοιτητών», η οποία πραγματοποιείται την εβδομάδα των εγγραφών. Στη συνάντηση είναι παρόντες/ούσες όλοι/ες οι Ακαδημαϊκοί Σύμβουλοι των φοιτητών/τριών.
- Ερευνητικός/ή Σύμβουλος: (αφορά μόνο τους/τις φοιτητές/τριες που γίνονται δεκτοί στο πρόγραμμα Μάστερ Επιστήμης MSc). Για την εκπόνηση της ερευνητικής του/της διατριβής, ο/η φοιτητής/τρια πρέπει να επιλέξει ένα σύμβουλο ερευνητικής εργασίας. Ο/Η ερευνητικός/ή σύμβουλος δύναται να είναι άτομο διαφορετικό από τον/την ακαδημαϊκό/ή του σύμβουλο. Η επιλογή ερευνητικού συμβούλου συνίσταται να είναι προϊόν διαβούλευσης μεταξύ φοιτητών/τριών και των μελών ΔΕΠ, σχετικών με το αντικείμενο της ενέργειας. Ο/Η ερευνητικός/ή σύμβουλος μπορεί να προέρχεται από οποιοδήποτε Τμήμα της Σχολής, ανεξάρτητα από το Τμήμα εισδοχής των φοιτητών/τριών. Σε συνεργασία με τον/την ερευνητικό/ή σύμβουλο, θα συμφωνηθεί κατάλληλο και συγκεκριμένο θέμα διατριβής. Μετά την υποβολή και έγκριση της πρότασης διατριβής, οι φοιτητές/τριες, σε συνεργασία με τον/την ερευνητικό/ή τους σύμβουλο, επιλέγουν την εξεταστική επιτροπή της διατριβής.
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου υποστηρίζει τους/τις φοιτητές/τριες μεταπτυχιακού επιπέδου είτε μέσω θέσεων βοηθητικού διδακτικού προσωπικού, ο αριθμός των οποίων εξαρτάται από τις διδακτικές ανάγκες κάθε Τμήματος, είτε μέσω συμμετοχής τους σε ερευνητικά προγράμματα. Υπάρχουν, επίσης, επιπρόσθετες ευκαιρίες για χρηματοδότηση, για τις οποίες διατίθενται σχετικές πληροφορίες από το Κέντρο Σταδιοδρομίας και την Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας.
Επίσης, το Πανεπιστήμιο Κύπρου χορηγεί αριθμό υποτροφιών σε νέους/ες φοιτητές/τριες οι οποίοι/ες εισάγονται σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών ή σε φοιτητές/τριες που φοιτούν ήδη σε συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών. Οι σχετικές προκηρύξεις αναρτώνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην ιστοσελίδα της Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών στην θεματική υποτροφίες.
Στους φοιτητές/τριες που εκπληρώνουν τις απαιτήσεις του προγράμματος απονέμεται ο τίτλος του Μάστερ από το τμήμα στο οποίο γίνεται δεκτός/ή. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στις Ενεργειακές Τεχνολογίες και Αειφόρο Σχεδιασμό έχει αναπτυχθεί βάσει του συστήματος ECTS, αφού πρώτα εκτιμήθηκε ο επιμέρους φόρτος εργασίας για κάθε δραστηριότητα του κάθε μαθήματος και συνυπολογίστηκαν ώστε να καθοριστούν οι συνολικές πιστωτικές μονάδες του κάθε μαθήματος. Κάθε πιστωτική μονάδα ECTS αντιστοιχεί σε φόρτο εργασίας 25-30 ωρών.
Ο τρόπος υπολογισμού των πιστωτικών μονάδων για κάθε προσφερόμενο μάθημα μπορεί να περιγράφει με το ακόλουθο παράδειγμα. Αν οι φοιτητές/τριες επιλέξουν το μάθημα ΑΡΗ 538 Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Κτιρίων, ο απαιτούμενος εβδομαδιαίος φόρτος εργασίας περιλαμβάνει: 3 ώρες διδασκαλίας συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων, καμία ώρα εργαστήριο και 12 ώρες κατ΄οίκον εργασία. Άρα, συνολικά σε ένα εξάμηνο, με 13 εβδομάδες διδασκαλίας, και 1 εβδομάδα μελέτης και προετοιμασίας για τις εξετάσεις, απαιτούνται:
- Διδασκαλία : 3 x 13 = 39 ώρες
- Εργαστήριο : 0 x 13 = 0 ώρες
- Προετοιμασία : 12 x 13 + 12 x 1 = 168 ώρες
Επομένως, ο συνολικός φόρτος εργασίας για αυτό το μάθημα είναι: 39 + 168 = 207 ώρες. Επομένως, το συγκεκριμένο μάθημα έχει φόρτο 8 π.μ. /ECTS.